Skip to content

Błonowa membrana szczoteczkowa w cukrzycy: BADANIA METABOLIZMU SUCRASE-ISOMALTASE U SZCZUCHÓW Z CUKRZYCĄ STREPOTOZOTYNY

1 miesiąc ago

372 words

Cukrzyca stymuluje funkcjonalną aktywność błony granicy szczoteczki jelitowej poprzez wzmocnienie zarówno aktywności hydrolitycznej, jak i systemów transportu błony. Aby określić mechanizm tego działania, badaliśmy wpływ cukrzycy streptozotocyny na metabolizm jednego białka błonowego, sucrazowej izomaltazy, która zwiększa jego aktywność w cukrzycy. Białko oczyszczono i wytworzono surowicę odpornościową. Sacharoza-izomaltaza z kontrolnych i cukrzycowych szczurów była immunologicznie identyczna, jak pokazano na podstawie analizy podwójnie dyfuzji Ouchterlony z błon śluzowych solubilizowanych przez papainę. Wzrost aktywności enzymu sacharozowego u zwierząt z cukrzycą (31,0. 1,4 U SEM 5 dni po streptozotocynie vs. 13,1. 1,0 w grupie kontrolnej) był konsekwencją zwiększonego białka enzymatycznego, a nie zmian w wydajności katalitycznej, jak wykazano w ilościowych reakcjach immunoprecypitinowych. Aby wyjaśnić zwiększone stężenie białka sucraz i izomaltazy w cukrzycy, zbadaliśmy białka błony śluzówkowej solubilizowane przez papainę znakowane przez wstrzyknięcie węglanu [14C] i [14C] leucyny i przeanalizowaliśmy włączenie do białka sucrazo-izomaltazy (surowica wytrącająca się z surowicy) i białka całkowitego (kwas trichlorooctowy). wytrącony). Stwierdziliśmy, że cukrzyca nie wpływa na rozpad oznaczonego białka całkowitego, ale przedłuża rozpad wyznakowanej sucrazowej-izomaltazy. t. sacharoza-izomaltaza wynosiła 4,4 h u zwierząt kontrolnych po wstrzyknięciu węglanu [14C] i odpowiednio 8,8 i 10,2, 2 i 5 dni po indukcji cukrzycy streptozotocyny. Uzyskaliśmy podobne wyniki w eksperymentach z [14C] leucyną z cukrzycą rosnącą t. od 6 do 13,6 godz. Cukrzyca nie wydawała się zwiększać szybkości dodawania sucrazowej-izomaltazy do błony brzegowej szczoteczki, ponieważ nie wpłynęła na 10- i 60-minutowe włączenie izotopu do białka sacharazy-izomaltazy w stosunku do włączenia do białka całkowitego i nie zmieniła stałe szybkości syntezy obliczone z t. i zmiana masy enzymu w czasie. Tak więc zwiększona aktywność sacharozowa u zwierząt chorych na cukrzycę jest konsekwencją wzrostu ilości białka sukawazy-izomaltazy, które rozwija się z powodu spadku szybkości jego degradacji.
[patrz też: czy jestem zakochana test, niedoczynność tarczycy u psa, choroba parkinsona ćwiczenia ]
[patrz też: niedoczynność tarczycy u psa, smoothie z selera naciowego, poradnia alergologiczna poznań ]