Skip to content

Metabolizm glukozy i odpowiedź na insulinę przez tkankę tłuszczową u ludzi w otyłości spontanicznej i doświadczalnej: SKUTKI SKŁADU DIETY I ROZMIAR KOMÓRKOWY ADIPOSE

3 miesiące ago

390 words

Utlenianie glukozy do CO2 i konwersja do glicerydu przez tkankę tłuszczową od osób nieotyłych i otyłych badano in vitro w obecności różnych średnich stężeń glukozy i insuliny jako funkcji wielkości komórek tłuszczowych, składu diety i poprzedni przyrost masy ciała lub utrata masy ciała. Zwiększenie średnich stężeń glukozy zwiększa inkorporację węglanów glukozy przez ludzką tkankę tłuszczową do CO2 i glicerydu-glicerolu. Insulina dodatkowo stymuluje przekształcanie się węgli glukozy do CO2, ale nie do glicerydu-glicerolu. Wprowadzanie [1-14C] glukozy do kwasów tłuszczowych glicerydów przez te tkanki nie mogło być wykazane w żadnym z badanych warunków. Zarówno wielkość komórek tłuszczowych, jak i skład diety wpływają na metabolizm glukozy in vitro i reakcję na insulinę przez ludzką tkankę tłuszczową. Podczas okresów przyjmowania pokarmów izokalorycznych o podobnej zawartości węglowodanów, tłuszczu i białek w utrzymaniu ciężkości zwiększenie wielkości komórek tłuszczowych wiąże się z (a) niezmiennymi wskaźnikami utleniania glukozy i rosnącymi wskaźnikami włączania glukozy do glicerydu-glicerolu w przypadku braku insulina, ale (b) zmniejszenie stymulacji utleniania glukozy przez insulinę. Z drugiej strony, gdy wielkość komórki utrzymuje się na stałym poziomie, zwiększenie spożycia węglowodanów w diecie wiąże się ze zwiększoną podstawową szybkością metabolizmu glukozy i reakcją na insulinę przez małe i duże komórki tłuszczowe. Tak więc szybkość utleniania glukozy i wielkość odpowiedzi insulinowej dużych komórek tłuszczowych od osób spożywających dietę bogatą w węglowodany może być podobna lub większa niż w przypadku mniejszych komórek od osób spożywających izocaloryczną dietę o niższej zawartości węglowodanów. Zmiany w podstawowym metabolizmie glukozy i odpowiedzi insuliny obserwowane w tkance tłuszczowej od pacjentów ze spontaniczną otyłością są reprodukowane przez przyrost masy ciała indukowany eksperymentalnie u ochotników nieobjętych; te zmiany metaboliczne są odwracalne z utratą wagi. Relacje między wielkością komórek tłuszczowych, składem diety i metabolizmem tkanki tłuszczowej są podobne w przypadku otyłości spontanicznej i doświadczalnej.
[więcej w: zdrowe śniadanie przepisy, kwiaty czarnego bzu syrop, poradnia alergologiczna poznań ]
[patrz też: sytuacja kryzysowa definicja, przeglądarka skierowań na leczenie sanatoryjne z nfz, akademia medyczna gdańsk przychodnia ]